Kovový alebo plastový rozvádzač?

Kovový alebo plastový rozvádzač?

Plastové rozvádzače sú prevažne tvorené z materiálu SMC – laminát plnený skleným vláknom, ktorý nepodlieha prírodným vplyvom tak, ako rozvádzače vyrobené z kovu. Výnimkou sú rozvádzače vyrobené z nerezového plechu, ktoré nekorodujú – netvorí sa na nich hrdza – no sú niekoľkonásobne drahšie.

Pri plastových rozvádzačoch môže vrchná vrstva laminátu v priebehu rokov zvetrávať, hlavne keď je rozvádzač umiestnený na priamom slnku. Po prípadnom narušení vrchnej vrstvy je možné použiť dodatočnú ochranu v podobe náteru alebo nástreku polyuretánovou farbou, čím sa povrch znovu zakonzervuje. Takto udržiavaný materiál vydrží desaťročia bez degradácie.

Ošetrenie kovového rozvádzača je tiež čiastočne možné, avšak len z jeho vonkajšej strany. Takéto rozvádzače majú tendenciu korodovať aj z vnútra, kde ošetrenie novým náterom vo väčšine prípadoch nie je možné – často teda vidíme rozvádzače s prehrdzavenými časťami smerom z vnútra von.

Ošetrenie materiálu z vnútornej strany pri plastových rozvádzačoch nie je nutné, nakoľko ich vrchná vrstva časom – po rokoch degraduje len vplyvom slnka a UV žiarenia (keď je rozvádzač osadený v tieni, k degradácii materiálu prakticky nedochádza).

Je na voľbe a rozhodnutí každého investora, či si vyberie kovový alebo plastový rozvádzač. V prípade, že investor nechce veľa investovať do rozvádzača v nerezovom prevedení, odporučili by sme radšej voliť plastové prevedenie, ktoré je ľahšie udržiavateľné a má omnoho vyššiu životnosť.

Ponuku plastových rozvádzačov si môžete pozrieť TU.