SFOS predajňa

Zhodnotenie roka 2023: rozhovor s Gabrielom Křížkom, konateľom SFOS.SK, s. r. o.

Určite ste si všimli, že do nového roka sme vstúpili s novými prehľadnejšími e-shopmi sfos.sk a sfos.cz. Máme však aj ďalšie novinky – niektoré sú viditeľné viac, iné menej. Vyspovedali sme preto Gabriela Křížka, konateľa SFOS.SK, s.r.o. Porozprával nám, aký bol rok 2023 a čo chystajú vo firme SFOS tento rok.

Zhrnutie roka 2023 v číslach

Ako by ste zhodnotili rok 2023 v číslach? 

– Bojovali sme s rovnakými problémami ako ďalšie firmy v odvetví – rástli osobné náklady aj ceny materiálov. Naša produkcia je naviazaná na stavebníctvo, takže vývoj našich tržieb kopíroval vývoj v tomto sektore. Z hľadiska počtu predaných vlastných výrobkov a elektroinštalačného materiálu to bolo podobné ako rok predtým. Zisk sme však mali kvôli rastúcim nákladom nižší. Napriek tomu sme sa koncom roka rozhodli zvýšiť platy všetkým zamestnancom. O úroveň inflácie 12%.

Spracoval som pre vás aj pár zaujímavých čísel z výroby: 

  • na výrobu montážnych dosiek a krytov v rozvádzačoch sme použili 16 ton plastových tabúľ,
  • rozvádzače a rozvodnice sme skladali pomocou 100 000 ks skrutiek, matíc a podložiek,
  • spracovali sme cca 10 000 ks sklolaminátových skríň a príslušenstva, 
  • na to všetko sme použili 57 km vodičov – cca toľko by ste ich potrebovali, ak by ste chceli spojiť Bratislavu s Trnavou.

Nové e-shopy sfos.sk a sfos.cz

Najviditeľnejšou zmenou pre zákazníkov je nový dizajn e-shopu sfos.sk a jeho českej verzie sfos.cz. Prečo ste sa rozhodli pre túto zmenu? A zmenilo sa okrem dizajnu ešte niečo?

– Áno, najviac viditeľný je pre zákazníkov práve nový vzhľad, e-shopy sme však úplne prekopali. Prešli sme na nový e-shopový systém, takže naše e-shopy sú teraz prehľadnejšie a spoľahlivejšie, stránky sa načítavajú rýchlejšie.  

Táto zmena pre nás bola kľúčová, pretože e-shop je jeden z našich najdôležitejších predajných kanálov. Chceme, aby tam každý zákazník či zákazníčka rýchlo našiel, čo potrebuje – či už ide o firmu, živnostníka alebo súkromnú osobu. Takisto chceme, aby bolo vybavovanie objednávok v rámci systému čo najrýchlejšie a najspoľahlivejšie a aby sme tak tovar mohli odoslať alebo pripraviť na osobné vyzdvihnutie bez zbytočných zdržaní. 

Zároveň sme vymenili aj softvér na účtovníctvo a sklad za komplexné softvérové riešenie pre výrobu. V rámci neho máme možnosť detailného plánovania a riadenia výrobných procesov – od cenových ponúk cez organizáciu skladových zásob až po expedíciu, vyhodnocovanie či reklamácie. Zákazníkom to prinesie kratšie dodacie doby, presnejšie cenové kalkulácie, lepšie prispôsobenie ich potrebám a kratšie vybavenie prípadných reklamácií (ktorých, našťastie, veľa nemávame).

Nové produkty – zásuvkové rozvodnice

Rozšírili ste v roku 2023 vaše produktové portfólio o nové typy rozvádzačov? 

– O rozvádzače ako také nie, pridali sme však nové typy zásuvkových rozvodníc. Ide o „skrinky“ osadené rôznymi kombináciami 230 V a 400 V (trojfázových) zásuviek, vypínačov či pozícii pre ističe, prúdové chrániče alebo ďalšie modulárne prístroje. 

Pomocou týchto rozvodníc môžete priviesť elektrinu dočasne alebo natrvalo napríklad do garáže, prístavby, altánku, na vonkajšiu stenu budovy či na pracovisko alebo stavenisko. Všetky tieto rozvodnice majú krytie IP65, takže ich môžete osadiť von a môže na ne pršať. Navyše, majú omnoho robustnejšie vyhotovenie ako bežné predlžovačky – a teda aj dlhšiu životnosť. Vďaka robustnosti sa pri nich nemusíte báť poškodenia a prípadného úrazu el. prúdom či požiaru v dôsledku skratu.

 

Inovácie v existujúcich produktoch

Čo ostatné produkty SFOS, ostávajú rovnaké, alebo ste na nich niečo menili?

– V SFOS sme radi za každú spätnú väzbu, vďaka ktorej môžeme naše rozvádzače a ďalšie produkty vylepšovať. Presne tak to bolo aj v roku 2023, hoci inovácie nie sú, na rozdiel od e-shopu, viditeľné na prvý pohľad. 

V elektromerových rozvádzačoch sme začali používať robustnejšie plombovacie skrutky krytov – veľkosť M5 namiesto doterajších M3. Montáž krytov je tak jednoduchšia a rýchlejšia, skrutky sa aj pri opakovanej manipulácii opotrebúvajú iba minimálne. 

Takisto sme prešli z lacných radových svoriek, aké bežne používa konkurencia, na kvalitné robustné svorky od nového výrobcu. Sú celomosadzné (mosadzná nie je iba povrchová úprava), pričom znesú záťaž až 100 A pri priemere vodiča 25 mm2. Výsledok? Lepší prístup k svorkám, jednoduchšia a pevnejšia montáž.

Treťou inováciou sú držiaky na stĺpy, ktoré sú odteraz celonerezové – vrátane skrutiek a matíc, ktoré boli dosiaľ iba pozinkované. Takéto prevedenie je odolnejšie voči vplyvom počasia. Doladili sme aj opracovanie držiakov, takže ostré hrany by ste na nich hľadali márne. Okrem toho, že to lepšie vyzerá, práca s držiakmi je aj pohodlnejšia. 

Od elektrikárov používajúcich naše rozvádzače, máme už teraz k týmto inováciám pozitívnu spätnú väzbu. Verím teda, že si k našim výrobkom nájdu cestu aj ďalší.

„Zelenšia“ výroba

Veľká téma je v súčasnosti udržateľnosť a vplyv činností firiem na životné prostredie. Urobili ste v tomto smere nejaké opatrenia? 

– Samozrejme. Na strechu podniku sme nechali nainštalovať fotovoltickú elektráreň so špičkovým výkonom 50 kWp. Významná časť elektriny, ktorú celoročne používame na výrobu a chod firmy, teda pochádza zo slniečka a pri jej výrobe nevznikajú žiadne emisie. V lete počas slnečných dní nám slnko pokryje dokonca 100 % spotreby. 

Okrem toho dbáme o plnenie environmentálnych cieľov v rámci normy ISO 14001, napríklad v oblasti nakladania s odpadmi. Kartóny, papierové a plastové obaly, zvyšky vodičov či plastových tabúľ – to všetko posúvame na recykláciu a ďalšie zhodnotenie.

Budova SFOS solárny panel

Plány SFOS na rok 2024

Aké sú vaše plány na rok 2024?

– Chceme naše existujúce výrobky stále inovovať a udržať si miesto medzi top slovenskými firmami vyrábajúcimi rozvádzače. Chystáme preto jedno zásadné vylepšenie, ktoré sa bude týkať povrchových úprav našich rozvádzačov, ktoré zlepšia ich vzhľad a predĺžia životnosť materiálu. Práve povrchová úprava totiž patrí medzi slabšie stránky sklolaminátových skríň – nielen našich, ale aj ostatných výrobcov.

 Momentálne je všetko v štádiu príprav, takže zatiaľ nechcem prezrádzať viac. Naši zákazníci sa dočkajú v priebehu niekoľkých mesiacov.  

Takisto chceme zapracovať na našom blogu priamo na webe sfos.sk a sfos.cz. V rámci neho budeme zákazníkom radiť, ako si vybrať rozvádzače, elektroinštalačný materiál či ako riešiť časté situácie a problémy súvisiace s elektroinštaláciami.

SFOS.SK s.r.o.