Rozdelenie ističov podľa typu + príklady

Rozdelenie ističov: typy, parametre + príklady ističov do domu a bytu

V našom e-shope nájdete desiatky druhov ističov… lenže kto sa v nich má vyznať? Nie je to také zložité. Čítajte ďalej a prezradíme vám, aké sú najdôležitejšie parametre ističov a predstavíme vám aj najpoužívanejšie typy do domu a bytu.

Istič ako náhrada za poistku

Elektrický istič je ochranný elektroinštalačný prvok, ktorý chráni elektroinštaláciu pred nadprúdom a skratom. Tie by totiž mohli spôsobiť výrazné oteplenie vodičov i ďalších prvkov inštalácie a požiar.

Ističe teda preberajú úlohu klasických tavných poistiek – napríklad tých skrutkovacích, aké ste možno mali aj vy v starom byte či dome. Na rozdiel od poistiek sú však vratné a po odstránení poruchy ich môžete používať opakovane.

Tavné poistky sa namiesto ističov v niektorých nových elektroinštaláciách (mimo domových) stále používajú. Technickými detailami vás však nebudeme zaťažovať. 

Dôležitejšia informácia pre vás je, že ak nemáte osvedčenie, do elektroinštalácie by ste nemali zasahovať. To môžu robiť iba kvalifikovaní elektrotechnici s osvedčením podľa vyhlášky 508/2009 Z. z. Ak ho nemáte, môžete niesť následky za prípadné škody. 

Tento článok teda berte len ako pomôcku na zorientovanie vo svete ističov, nie ako návod na opravu či montáž elektroinštalácie.

Menovitý prúd a prečo musí istič vybrať elektrikár

Menovitý prúd je najdôležitejší parameter ističa. Na prekročenie menovitého prúdu istič po nejakom čase zareaguje prerušením obvodu. A reaguje tým rýchlejšie, čím je aktuálny prúd vyšší oproti hodnote menovitého prúdu ističa. Detaily nájdete o pár riadkov nižšie v kapitole o charakteristike ističov.

Ističe sa vyrábajú s rôznymi úrovňami menovitého prúdu: 2, 4, 6, 10, 13, 16, 20, 25, 32, 40 A atď. Ten správny by mal vybrať projektant alebo elektrikár podľa parametrov príslušného elektroinštalačného okruhu. 

Kľúčovými parametrami sú typ kábla a prierez vodičov. Napríklad pre prierez vodičov 2,5 mm2 je najpoužívanejší 16 A istič – takto sa zapájajú zásuvkové obvody v domácnosti. Pre prierez 1,5 mm2 je typický 10 A istič (svetelné obvody v domácnosti). 

Mnoho domácich majstrov vám teda poradí niečo v zmysle: „Na dva a polku daj šestnástku istič.“ 

Ale pozor – to nemusí platiť vždy. 

Záleží totiž aj na:

  • spôsobe uloženia kábla či vodičov – napr. kábel v chráničke sa chladí horšie ako v stene,
  • počte káblov vedľa seba – čím viac káblov v zväzku, tým horšie chladenie, 
  • dĺžke kábla – príliš dlhý kábel bude mať vysokú impedanciu (odpor) a skratový prúd nemusí byť dosť veľký, aby istič zareagoval včas, rieši sa to voľbou ističa s menším menovitým prúdom, 
  • teplote okolia – čím vyššia teplota, tým horšie chladenie kábla, týka sa to prostredí ako kotolne, práčovne, priemysel a pod.

Ako vidíte, nie je to vôbec jednoduché. Aj preto by mal správny istič vybrať odborník, ktorý by pri tom mal brať do úvahy spomenuté (a ďalšie) okolnosti. 

V opačnom prípade sa kábel môže prehriať a spôsobiť požiar bez toho, aby istič zareagoval včas.

Charakteristika ističov

Ak si myslíte, že 16 A istič okamžite vypne napríklad pri 17 A prúde, nemáte pravdu. 

Na začiatok – istič má 2 typy spúští:

  • tepelná spúšť – tvorí ju bimetalový pásik, ktorý sa pri prekročení menovitého prúdu ohrieva a ohýba, až dosiahne hranicu, kedy preruší kontakt obvodu – čím väčší prúd, tým rýchlejšie sa pásik ohne,
  • elektromagnetická spúšť – ak prúd prekročí určitý násobok hodnoty menovitého prúdu, elektromagnet obvod preruší okamžite v rádoch desatín sekundy. 

Toto je zjednodušený popis mechanizmu ističa, ktorý vám však stačí na pochopenie jeho správania.

No a to, ako sa tieto spúšte správajú a ako rýchlo reagujú pri akom prúde, určuje vypínacia charakteristika ističa. Podľa nej sa dá nakresliť celý graf závislosti času vypnutia od úrovne nadprúdu, ale opäť vám to nebudeme komplikovať. 

Najčastejšie používané charakteristiky sú:

  • Istič s charakteristikou B – okamžite vypína pri 3- až 5,5-násobku menovitého prúdu, používa sa na bežné zásuvkové a svetelné obvody v domácnosti.
  • Istič s charakteristikou C – okamžite vypína pri 5,5- až 10-násobku menovitého prúdu.
  • Istič s charakteristikou D – okamžite vypína pri 10- až 20-násobku menovitého prúdu. 

Keď si to prepočítate, zistíte, že istič 16 A „Béčko“ okamžite vypína pri cca 48 A. 

Ale žiadny strach, charakteristiky sú určené normami, aby ističe zareagovali na nadprúd alebo skrat dostatočne rýchlo. Všetko je to teda dôkladne prepočítané. 

Prečo potom existujú aj C-ističe a D-ističe? 

Niektoré spotrebiče majú vysoké rozbehové prúdy. Ide najmä o elektromotory, transformátory či výkonné elektronické zdroje.

Taký asynchrónny elektromotor dokáže pri rozbehu odoberať pokojne aj 8-krát vyšší prúd ako počas prevádzky. Pri jednofázovom (230 V) 1 500 W motore by bol prevádzkový prúd 6,5 A, no rozbehový až 52 A. Takýto prúd by okamžite „zhodil“ istič s charakteristikou B. 

Práve preto sa „C-čka“ používajú napr. pre obvody s klimatizáciami, tepelnými čerpadlami, zásuvkami na stroje, ručné náradie a pod. Podobné je to aj pri D-ističoch.

Počet pólov/fáz ističa

Pre jednu fázu sa obvykle používa jednopólový istič. Znamená to, že má iba 2 kontakty, ktoré prerušujú fázový vodič. V niektorých aplikáciách sa však namiesto neho používa dvojpólový istič, ktorý prerušuje aj „nulák“ (neutrálny vodič – modrý).

Trojfázový istič prerušuje vodiče všetkých troch fáz. Musí ich prerušiť všetky naraz aj v prípade, ak nastane nadprúd či skrat iba na jednej fáze ističa.

Prečo všetky tri? 

Niektoré trojfázové spotrebiče nemajú radi, keď im 1 fáza vypadne. Napríklad trojfázový elektromotor môže v tom prípade zhorieť. 

Pri troch fázach rozlišujeme trojpólový istič (prerušuje iba fázy) a štvorpólový istič, ktorý prerušuje aj „nulák“.

Vypínacia schopnosť

Vyjadruje maximálny skratový prúd, pri ktorom sa dokáže istič bezpečne vypnúť. Skratový prúd totiž môže dosiahnuť mnohonásobne vyššiu úroveň než je hodnota menovitého prúdu – áno, pokojne aj tisícky ampérov. 

Tento prúd je obmedzený prakticky iba impedanciou (odporom) zdroja (transformátor v trafostanici) a prívodných káblov. Aj vypínaciu schopnosť teda musí určiť projektant alebo elektrikár.

V domoch, bytoch či kancelárskych budovách sa používajú ističe so 6 kA vypínacou schopnosťou (tj. 6 000 A). V priemysle je to potom 10 kA a viac.

Značky ističov

V e-shope Sfos.sk sme stavili na ističe Noark. Áno, na trhu sú aj známejší výrobcovia, ale Noark ich prekonáva najlepším pomerom cena/výkon.

Ističe Noark sú mimoriadne spoľahlivé, s elektrickou životnosťou až 10 000 a mechanickou až 20 000 cyklov. Výrobca navyše spoľahlivosť potvrdzuje 5-ročnou zárukou na každý jeden istič. 

Navyše, Noark ako jeden z mála výrobcov ponúka aj extra úzke ističe. Majú šírku iba 13 mm namiesto štandardných 18mm. Budú sa vám hodiť, ak potrebujete v rozvádzači ušetriť každý milimeter.

Najpoužívanejšie ističe do bytu a domu

Istič 16 A na zásuvky

Používa sa 16 A istič s charakteristikou B, v kombinácii s 2,5 mm2 káblom. Na tento prúd sú stavané aj bežné 230 V zásuvky (existujú aj priemyselné na vyšší prúd). 

V prípade trojfázových 400 V zásuviek je to, samozrejme, trojfázový istič s menovitým prúdom podľa typu zásuvky – existujú 16 A, 32 A, 63 A aj „silnejšie“.

Pozrieť ističe Noark B16 na zásuvky »

Istič 10 A pre svetelné obvody

Na svetelné obvody sa obvykle používa 10 A istič s charakteristikou B, v kombinácii s 1,5 mm2 káblom. Na prúd 10 A sú stavané aj vypínače, svietidlá a ďalšie prístroje, napr. súmrakové spínače. 

Pre väčšie množstvo žiariviek (neónky) napríklad v priemysle sa používa aj istič s charakteristikou C – je to kvôli vysokému rozbehovému prúdu predradníkov. 

Pozrieť 10 A ističe pre svetelné obvody »

Istič k zásuvkám pre spotrebiče s ťažkým rozbehom

V dielni, garáži a všade inde, kde budete používať veľmi výkonné náradie alebo stroje, sa vám hodí 16 A istič s charakteristikou C. Používa sa najčastejšie v kombinácii s 2,5 mm2 káblom.

Pozrieť 16 A ističe na zásuvky s charakteristikou C »

Hlavný istič v dome

Používa sa väčšinou 3-fázový istič od 25 A. Pri domoch s vykurovaním elektrinou býva ističa „silnejší“. Nemusí to tak byť vždy – všetko závisí od podmienok pripojenia a odbernej sadzby, ktorú si dohodnete s dodávateľom.

Distribučné spoločnosti vyžadujú charakteristiku B. Istič musí byť plombovateľný. Pre istotu si však parametre preverte v podmienkach pripojenia danej distribučnej spoločnosti.

Pozrieť ističe vhodné ako hlavné »

Prúdový chránič s ističom

Hovorí sa mu aj prúdový chránič s nadprúdovou ochranou. Ide v podstate o kombinovaný prúdový chránič s ističom v jednom puzdre. Výhodou je, že oproti samostatnému chrániču ušetríte v rozvádzači 1 pozíciu (pri jednofázovom obvode) alebo 3 pozície pri trojfázovom obvode. Ušetríte aj pár drobných, keďže takéto riešenie je lacnejšie ako samostatný istič a chránič. 

A nevýhoda? 

Keď takýto chránič vypne, je ťažšie určiť príčinu ako pri samostatnom prúdovom chrániči a ističi. 

Kombinovaný istič s prúdovým chráničom sa hodí do jednoduchých elektroinštalácií ako sú byty, garáže či záhradné chatky. Vyrába sa v 16 A verzii pre zásuvky alebo v 10 A verzii pre svetelné obvody.

Hlavný vypínač na DIN lištu

Na prvý pohľad pripomína istič. Nechráni však elektrický obvod nijakým spôsobom, iba ho vypína alebo zapína podľa toho, do akej polohy dáte ovládaciu páčku.

Pozrieť vypínače na DIN lištu »