sfos zásuvkové rozvodnice

Zásuvková rozvodnica: kde ju využijete a ako vyberiete tú správnu

Zriadiť zásuvku v garáži, dielni, záhradnom domčeku – skrátka ďalej od hlavného rozvádzača, je často zložité. Musíte namontovať rozvodnú skrinku, osadiť ju ističmi, namontovať zásuvky, natiahnuť všade káble… Ale je aj jednoduchšie riešenie: zásuvková rozvodnica. Ukážeme vám, na čo všetko ju využijete a ako si vybrať tú správnu.

Zásuvkové rozvodnice musí zapojiť elektrikár

Ak sa chcete vyhnúť úrazu elektrinou alebo požiaru, nechajte zapojenie zásuvkovej rozvodnice na elektrikára. A po zapojení nezabudnite ani na revíziu, ktorú vykoná revízny technik (môže to byť aj ten istý elektrikár, ak má oprávnenie na revízie).

V opačnom prípade môžete niesť zodpovednosť za prípadné škody na zdraví alebo majetku každého, kto bude elektroinštaláciu používať.

Všetky zásuvkové rozvodnice SFOS dodávame aj s dokumentáciou, ktorá je na revíziu potrebná – vrátane protokolu o kusovej skúške. Elektroinštalácia u vás doma aj vo firme tak bude bezpečná a v poriadku – v prípade firiem aj z hľadiska budúcich kontrol zo strany štátnych orgánov.

Zásuvkový rozvádzač do dielne, garáže i na záhradu

Nemusíte byť zrovna vášnivým domácim majstrom a tráviť hodiny v domácej dielni. Jedna-dve zásuvky pri dome či v záhrade sa vždy hodia, napríklad na kosačku, náradie, vysokotlakový čistič či záhradnú párty. 

Aby ste zásuvku nainštalovali, nemusíte hneď riešiť zložitú elektroinštaláciu s podružným rozvádzačom, káblovými lištami a odbočnými krabicami. Omnoho jednoduchšie je použiť zásuvkový rozvádzač (nazývaný tiež zásuvková rozvodnica).

Zásuvková rozvodnica je malá uzatvárateľná skrinka s priehľadnými alebo nepriehľadnými dvierkami. Za dvierkami nájdete 230 V alebo 400 V (trojfázové) zásuvky, prípadne aj ističe a prúdové chrániče k týmto zásuvkám.

Zásuvkové rozvodnice majú 3 hlavné výhody:

  • Rýchla inštalácia – stačí namontovať jednu rozvodnicu a natiahnuť k nej prívodný kábel, napríklad z hlavného rozvádzača v dome. Všetky prepojenia sú vo vnútri rozvodnice, takže nemusíte uchytávať na stenu žiadne ďalšie rozvodné skrinky ani káblové chráničky či lišty. Namiesto toho zaskrutkujete 4 skrutky a je hotovo.
  • Nízka cena – menej materiálu a menej práce rovná sa nižšie náklady na zriadenie zásuviek.
  • Istiace prvky máte po ruke – ističe a prúdové chrániče máte priamo v zásuvkovej rozvodnici. Ak ich „vyhodí“ pri poruche, nemusíte teda utekať niekam k hlavnému rozvádzaču a späť, aby ste mohli pokračovať v práci.

Pozrieť zásuvkové rozvodnice v e-shope »

Nevýhody zásuvkových rozvodníc:

  • Zásuvky sú na jednom mieste vedľa seba, takže občas budete musieť siahnuť po predlžovačke.
  • Zo zásuvkovej rozvodnice nemôžete ťahať kabeláž na svetelný okruh pre pevne namontované (neprenosné) svietidlá.

Zásuvkové rozvádzače využijete napríklad:

  • v dielni, kde pracujete s elektrickým náradím a strojmi,
  • v garáži na vysávač alebo pomocné náradie k autu, prípadne na prenosnú nabíjačku k elektromobilu,
  • v záhradnom domčeku alebo v kôlni, kde k rozvodnici môžete pripojiť napr. elektrickú kosačku, čerpadlo a pod.,
  • na vonkajšej stene domu alebo na terase, takisto pre pripojenie kosačky, náradia, elektrického grilu či podobných spotrebičov.

Typy zásuvkových rozvodníc SFOS

Zásuvková rozvodnica s istením

Okrem zásuviek má vstavané aj ochranné obvody. Pre každú zásuvku je to samostatný istič 230 V/16 A či v prípade trojfázovej zásuvky 400 V/16 A. 

Všetky zásuvky sú zároveň chránené 30 mA prúdovým chráničom, ktorý predpisujú aktuálne normy pre všetky zásuvky obsluhované laikmi (teda pre všetky zásuvky v domácnosti). Chránič vám zachráni život pri hrozbe úrazu elektrinou – napríklad pri poškodení prívodného kábla, alebo zatečení vody do zariadenia. Tieto situácie nie sú používaní náradia a strojov neobvyklé, najmä vo vonkajších priestoroch. 

K zásuvkovej rozvodnici s istením teda stačí pripojiť prívodný kábel, napríklad od hlavného rozvádzača domu, a je hotovo.

Pozrieť zásuvkové rozvodnice v e-shope »

Zásuvková rozvodnica bez istenia

Osadzujeme ich iba zásuvkami bez ističov, prúdových chráničov a akýchkoľvek ochrán či prístrojov.

Do takejto zásuvkovej rozvodnice bez istenia musíte buď:

  1. doplniť ističe a 30 mA prúdový chránič,
  2. alebo rozvodnicu zapojiť do okruhu s vhodným ističom a prúdovým chráničom, napr. v hlavnom rozvádzači.

Nevýhodou je, že keď istič alebo chránič vypadne, nebudete ho mať po ruke, ale budete ho musieť ísť „nahodiť“ do príslušného rozvádzača.

Zásuvkové rozvodnice 230 V alebo 400 V

Zásuvkové rozvodnice 230 V vyrábame v konfigurácii s dvoma 230 V zásuvkami s viečkom. Na pripojenie takej rozvodnice vám postačí trojžilový prívodný kábel, napríklad CYKY 3 × 2,5 mm2 alebo CYKY 3 × 4 mm2.

Trojfázové zásuvkové rozvodnice osadzujeme jednou 230 V zásuvkou a jednou 400 V (trojfázovou) zásuvkou s max. prúdom 16 A alebo 32 A. Na ich pripojenie potrebujete 5-žilový kábel, napríklad CYKY 5 × 2,5 mm2 či CYKY 5 × 4 mm2 alebo CYKY 5 × 6 mm2.

Samozrejme, vhodný kábel a k nemu adekvátny istič by mal vybrať elektrikár, ktorý všetko aj zapojí.

Univerzálne rozvodnice

Dodávame ich iba ako prázdne skrinky s predným panelom pripraveným na osadenie ističov alebo chráničov a zásuviek.

Čo s takou rozvodnicou urobíte, je už na vás. K dispozícii máte pozície pre 8 modulov, či už osadíte ističe, prúdové chrániče, časové relé alebo iné prístroje.

Pozrieť zásuvkové rozvodnice v e-shope »

Ďalšie parametre dôležité pre výber zásuvkových rozvodníc

Krytie IP

Udáva sa ako skratka IP a dvojciferné číslo:

  1. prvé číslo vyjadruje odolnosť elektrických zariadení (teda aj zásuvkových rozvodníc) voči vniknutiu cudzích predmetov (prst, skrutkovač…) a prachu,
  2. druhé číslo odolnosť voči vlhkosti

Kombinácii čísel je veľa, aby sme to nekomplikovali, dáme vám iba pár príkladov:

  • IP68 je maximálne krytie a znamená, že zariadenie môžete trvale ponoriť do vody,
  • IP44 je zariadenie odolné voči vode striekajúcej zo všetkých smerov, takže ho môžete nainštalovať aj do exteriéru, napr. na stenu,
  • IP55 je ako IP44 ale odolá aj vode s vyšším tlakom, odporúča sa napr. do záhrad, kde hrozí ostrek vodou z hadice, nielen dážď.

Naše zásuvkové rozvodnice SFOS majú po uzavretí dvierok krytie až IP65. Bez obáv ich teda môžete použiť aj vo vlhkých priestoroch – v exteriéri, na záhrade, v okolí bazénov či v umyvárňach (ale pozor na vodu z vysokotlakových čističov, tam treba vyššie krytie).

Po otvorení dvierok majú rozvodnice krytie IP20, čo zodpovedá bežnej zásuvke v dome či byte.

Možnosť uzamknutia

Ak nechcete, aby vám niekto kradol elektrinu alebo vypínal ističe, vyberte si zásuvkové rozvodnice s uzamykaním. Tie naše štandardne dodávame s trojuholníkovými zámkami na univerzálny kľúč. 

Pre lepšiu ochranu si k nim môžete dokúpiť aj FAB zámky na unikátny kľúč. Odporúčame najmä do záhrad či na chaty, kde sa nezdržiavate trvale.

Materiál

Na výber máte z plastu alebo kovu. Zásuvkové rozvodnice SFOS vyrábame z odolného plastu. Je veľmi pevný a znesie aj tvrdšie zaobchádzanie, takže sa hodí aj do dielní či ľahkého priemyslu. Zároveň má prijateľnú cenu pre široké použitie.

Maximálny prúd/príkon spotrebičov

Je daný počtom a max. prúdom zásuviek. Napríklad 230 V zásuvkové rozvodnice SFOS majú maximum na každú zásuvku 16 A, zásuvky však majú spoločný prívod max. 25 A 

Pozrieť zásuvkové rozvodnice v e-shope »

Potrebujete pomôcť s výberom zásuvkovej rozvodnice? 

Ozvite sa nám, poradíme vám. 

Pozrieť kontaktné údaje »